MRTT vs MLTT

Cara Lindungi Rumah dari risiko Lelong dan Beku.

Untuk menanggung bulanan rumah selama 35 TAHUN, Apakah perancangan TERBAIK untuk LINDUNGI HARTANAH anda dari risiko LELONG dan BEKU❓❓

Alang-alang anda dah masuk part LABUR tertib KEEMPAT dalam kewangan, Jom wahida bantu anda selesaikan TERTIB KEWANGAN KEDUA dan KETIGA iaitu part URUS dan LINDUNG.

Rugilah kalau skip part URUS dan LINDUNG ni, sebab PELABURAN kita akan jadi SIA-SIA sahaja nanti jika terpaksa berhadapan dengan RISIKO. KEMATIAN tu memang PASTI dah, cuma tak tahu bila je..So, masa HIDUP dan SIHAT ni lah kita kena rancang.

Sebab nak bayar loan 35 TAHUN bukan tempoh yang SEKEJAP, LAMA sangat…macam-macam2 boleh berlaku.

Cuba perhatikan 5 TERTIB KEWANGAN kat bawah ni..Lepas dah CIPTA INCOME, kenalah URUS dulu supaya kita tahu berapa nak simpan, berapa nak belanja. Lepastu LINDUNG lah income kita dulu, baru LABUR dan baru lah dapat diagihkan harta tu nanti..

Untitled

Dalam proses Road to Financial Freedom, sepatutnya kita kena ikut 5 TERTIB kewangan ni..Tak boleh LOMPAT-LOMPAT tau!. Tapi apa yang berlaku ramai kan rakyat Malaysia ni dah CIPTA PENDAPATAN, terus lompat kepada tertib keempat iaitu LABUR!. Akhirnya Pelaburan jadi LEBUR sebab tak ada tapak kewangan yang KUKUH untuk menampung ketika berlakunya RISIKO..

Untitled

Tujuan 10% SIMPAN dan LINDUNG tu untuk kita bina TAPAK dalam KEWANGAN kita. TUJUANNYA adalah untuk:

1⃣ LUPUSKAN HUTANG LEPAS MENINGGAL (plan Life Takaful)

2⃣ ADA DANA PENGGANTIAN PENDAPATAN JIKA SAKIT (plan Life Takaful)

3⃣ LINDUNG PENDAPATAN JIKA DIMASUKKAN KE HOSPITAL (plan Medical card)

wahida harap anda kekal FOKUS dan terus membaca sebab ini SANGAT PENTING untuk anda yang dalam proses atau sudah membeli HARTANAH. 

KISAH BENAR...

Ramai Pembeli HARTANAH yang terpaksa berhadapan dengan SAKIT KRITIKAL tak mampu teruskan bayar balik pembiayaan dan terpaksa berhadapan dengan RISIKO RUMAH DILELONG.

untuk makluman anda, Takaful MRTT yang ada dalam pembiayaan hartanah anda tak cover anda ketika SAKIT KRITIKAL..pembayaran balik pembiayaan perlu diteruskan walaupun ketika itu mungkin sudah HILANG PENDAPATAN.

isu-isu yang berlaku kepada PEMBELI dan WARIS kerana tiada perlindungan yang CUKUP:

waris tiada modal untuk SETTLE HUTANG & tiada modal untuk kos pengurusan harta pusaka.

anak-anak Hilang tempat tinggal dan waris tiada duit untuk teruskan bayar balik bulanan rumah.

Untitled - 2021-10-16T030843.669

Rancang 5 RISIKO KEWANGAN yang mungkin terpaksa kita lalui sebelum selesaikan baki hutang rumah.

photo_2022-08-11_15-34-48

Untuk Lindung dari 5 Risiko Kewangan tersebut, wahida nasihatkan anda untuk URUS pendapatan anda ikut FORMULA  yang BETUL!

10% SIMPAN & LINDUNG perkara paling WAJIB anda sediakan dulu..

Sebab Statistik yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia tahun 2022 menunjukkan 75% Rakyat Malaysia Banyak HUTANG tapi Simpanan SERIBU pun tak ada. Boleh tak bayangkan jika 100% pendapatan anda HILANG disebabkan ujian SAKIT KRITIKAL dan CACAT KEKAL❓ apa pilihan yang anda terpaksa buat ketika itu❓

 

Road To financial freedom (7)
photo_2022-09-23_11-33-48
urus

Perkongsian bakal PELABUR HARTANAH tentang Formula Urus Gaji (FUG)

Ketika anda membeli RUMAH, Bank akan masukkan Takaful MRTT ke dalam loan anda, namun anda perlu membuat perlindungan tambahan melalui life takaful kerana...

⚠️Tempoh dan jumlah perlindungan MRTT hanya TERHAD kepada kelayakan loan sahaja. Selalunya perlindungan tak dapat penuh.

⚠️MRTT hanya lindungi KEMATIAN biasa dan CACAT KEKAL sahaja. Jika berlakunya SAKIT KRITIKAL, bulanan rumah perlu diteruskan!

⚠️Jumlah coverage MRTT menurun dengan sangat cepat, sedangkan penurunan baki loan rumah sangat lambat menyebabkan ada baki hutang waris kena settlekan. 

⚠️Perlindungan MRTT auto TERBATAL sekiranya anda REFINANCE rumah tu nanti. Hati-hati kerana loan baru nanti tak ada perlindungan langsung.

4 Kemungkinan perlindungan MRTT yang anda akan terima.

SITUASI 1 : MRTT Penuh tapi selalunya masih ada baki waris kena settlekan jika berlaku kematian.

SITUASI 2 : Perlindungan MRTT kurang dari jumlah pinjaman. Baki hutang waris kena settlekan.

SITUASI 3 : tempoh MRTT kurang dari tempoh loan. Baki hutang waris kena settlekan.

SITUASI 4 : tempoh dan jumlah perlindungan MRTT kurang dari tempoh dan jumlah  loan. Baki hutang waris kena settlekan.

Hebatnya Peranan LIFE TAKAFUL (MLTT) menampung melindungi hartanah kita dari risiko LELONG & BEKU.

Jumlah perlindungan tidak berkurang dan pampasan secara TUNAI akan diberikan terus kepada penama hibah. Penama boleh bantu settlekan baki hutang tanpa terbeban dengan hutang yang ditinggalkan.

Ketika terpaksa berhadapan dengan SAKIT KRITIKAL, kita dapat pampasan secara TUNAI yang boleh jadi PENGGANTIAN PENDAPATAN untuk kita teruskan bayar balik pinjaman dan kos sara hidup yang lain.

Walaupun waris FARAID menuntut bahagian mereka, pasangan ada MODAL TUNAI yang cukup untuk membayar bahagian mereka tanpa perlu MENJUAL rumah tersebut untuk diagihkan.

Rumah boleh dilegasikan kerana Waris ada modal yang cukup untuk kos pengurusan harta pusaka dan dapat elak harta beku.

Jika rumah atas milik pasangan sepenuhnya atau loan bersama, Isteri atau pasangan yang hidup memerlukan modal untuk membayar bahagian faraid sekiranya waris faraid menuntut bahagian tersebut...

isteri anggap

Semua HARTA yang ditinggalkan oleh arwah perlu difaraidkan. Sekiranya Bahagian Faraid DITUNTUT? Adakah SIMPANAN pasangan CUKUP untuk membayar bahagian FARAID tersebut??

realiti

Sekiranya SIMPANAN tidak mencukupi, SOLUSI terakhir adalah terpaksa JUAL.

Jadi, bantulah pasangan anda dengan hanya membuat 10% SIMPAN DAN LINDUNG!

Contoh Pampasan yang telah dibayar kepada penama berjumlah RM1,006,53.03

photo_2022-10-20_22-53-17

🙂 Pasangan ada MODAL TUNAI untuk settlekan semua baki HUTANG tanpa rasa terbeban.

🙂 Pasangan ada MODAL TUNAI untuk membayar bahagian waris faraid sekiranya dituntut.

🙂 Pasangan ada MODAL TUNAI untuk teruskan kelangsungan hidup.

2 TUJUAN UTAMA LIFE TAKAFUL

1. LUPUS HUTANG

Kewajipan membayar hutang jelas terpikul di bahu orang yang berhutang dan tidak akan terlepas sekalipun. Ini berdasarkan hadis daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda: نفسُ المؤمنِ مُعلَّقةٌ بدَيْنِه حتَّى يُقضَى دَيْنُه Yang bermaksud:“Jiwa seorang mukmin tergantung dengan hutangnya sehingga dia melunaskannya.”(Riwayat At-Tirmidzi)

2. PENGGANTIAN PENDAPATAN

Hadith riwayat Bukhari "Tinggalkan anak dan isteri kamu dengan kesenangan lebih baik dari tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta". Hadith riwayat Ibnu Majah "Sesungguhnya seseorang yang beriman ialah sesiapa yang memberi keselamatan dan perlindungan terhadap harta dan jiwaraga manusia".

"Nasib baiklah wahida terangkan akak tentang hibah ni. Akak pernah dengar sebelum ni tapi tak berapa faham fungsi dia. Lepas wahida jelaskan, Akak rasa penting sangat ambik hibah nie sebab banyak dapat membantu pasangan dan anak2 kita dari taggung hutang yg ditinggalkan, banyak sangat manfaat akak rasa."
Pn Sabira Binti VPK Abdulla
Klang, Selangor
"Pada saya hibah ni sangat2 penting untuk setiap individu yang mempunyai komitmen yang banyak. Sebab kita tak tahu masa akan datang apa akan jadi pada kita, kalau umur panjang Alhamdulillah hutang dapat selesai. tapi sekiranya berlaku apa2, siapa akan bantu saya selesaikan semua hutang saya? Jadi pada saya HIBAH ni sangat patutlah untuk perlindungan jangka masa panjang supaya kita dapat pastikan diri bebas hutang sekiranya meninggal dunia."
Muhammad Norzri Bin Ahmad Sawab
Sepang, Selangor
"Terima kasih pn wahida banyak tlg & bantu kami dalam urusan jual beli rumah, terangkan banyak tntg loan, rumah, termasuk hibah. Hibah memang penting bagi kita yang ada banyak komitmen, hutang dan sebagai ketua keluarga yang menjadi pencari rezeki utama. Jika apa2 berlaku, HIBAH lah yang boleh bantu kita sebagai penggantian pendapatan."
Pn Zatil Rakina Binti Mohd Rashid
Manjung, Perak

PLAY VIDEO DI BAWAH UNTUK PESANAN

Sila klik SUBSCRIBE untuk lebih INFO berkaitan HARTANAH dan KEWANGAN.

URUS RISIKO KEWANGAN ANDA DENGAN BIJAK!

Untitled

⚠️  Asingkan sikit gaji hanya 10% untuk perlindungan takaful supaya TAPAK KEWANGAN kita KUAT!

⚠️  Sebenarnya TAPAK KEWANGAN ini perlu dibina terlebih dahulu sebelum MELABUR. kerana PELABURAN adalah BUMBUNG dalam kewangan. Tetapi ramai orang suka bina BUMBUNG tapi tapaknya Tiada. 

⚠️ Kalau dah bina BUMBUNG, pastikan TAPAK KEWANGAN anda juga KUKUH barulah pelaburan kita tak tergadai nanti.

jika diberi 2 pilihan ini, mana satu PILIHAN UTAMA anda akan pilih?

2ef9487b-57e9-456f-b022-dc54b4796820

Kalau anda ikut cara En.Abu menyimpan, InsyaAllah Keluarga SELAMAT, Harta pun SELAMAT!

Jom, saya bantu anda urus risiko kewangan anda sekarang!

Follow Saya Di Social Media Untuk Lebih Info & Tips!

Hak milik kekal © alwahidaismail.com 2017

error: Content is protected !!